Сè што треба да знаете за семето чиа (Аптека Амброзија - Радовиш)

 

Семето на чиа е мало црно семе на чиа растението (Salvia hispanica). Чија семе било основна храна за античките Ацтеки и Маите. Всушност, „чиа“ е античкиот збор на Маите за „сила“. Чиа семето содржи големи количини на влакна и омега-3 масни киселини, многу високо квалитетни протеини и неколку есенцијални минерали и антиоксиданти. Тие можат да го подобрат здравјето на дигестивниот систем, нивото на омега-3 во срцето и ризичните фактори за срцеви заболувања и дијабетес во крвта.

Овие семиња се многу разноврсни. Тие можат да се натопат и да се додадат во каша, да се направат пудинг, да се користат во печива или едноставно да се попрскаат со салати или јогурт. Поради нивната способност да апсорбираат течност и да формираат гел, тие можат да се користат и за згуснување сосови или како замена за јајца.

Факти за исхрана

Семето чиа содржи 138 калории на унца (28 грама). По тежина, тие се 6% вода, 46% јаглени хидрати (од кои 83% се растителни влакна), 34% масти и 19% протеини.

Хранливите материи во 3,5 унци (100 грама) семе од чиа се:

Калории: 486

Вода: 6%

Протеин: 16,5 грама

Јаглехидрати: 42,1 грама

Шеќер: 0 грама

Влакна: 34,4 грама

Маснотии: 30,7 грама

Заситени: 3,33 грама

Незаситени: 2,31 грама

Полинезаситени: 23,67 грама

Омега-3: 17,83 грама

Омега-6: 5,84 грама

Транс: 0,14 грама

Забележително, чиа семето исто така нема глутен.

Околу 75% од мастите во семето чиа се состојат од омега-3 алфа-линоленска киселина (АЛА), додека околу 20% се состојат од омега-6 масни киселини (12, 13, 14). Всушност, семето чиа е најпознат растителен извор на омега-3 масни киселини - дури и подобри од семето од лен. Некои научници веруваат дека големиот внес на омега-3 во однос на омега-6 го намалува воспалението во вашето тело. Бидејќи тие се одличен извор на омега-3 масни киселини, чиа семето промовира помал однос омега-6 до омега-3. Нискиот однос е поврзан со помал ризик од разни хронични состојби - како што се срцеви заболувања, рак и воспалителни болести - и предвремена смрт. Сепак, грам за грам, омега-3 масните киселини во чиа семето не се приближно толку моќни како оние што се наоѓаат во риба или рибино масло (EPA и DHA).

Протеини

Семето на чиа содржи 19% протеини - слично на другите семиња, но повеќе од повеќето житни култури и житарки. Големиот внес на протеини е поврзан со зголемена ситост после јадење и намален внес на храна. Забележително, овие семиња ги нудат сите девет есенцијални аминокиселини и затоа се висококвалитетен растителен протеин. Сепак, тие не се препорачуваат како единствен извор на протеини за деца.

Витамини и минерали

Семето на чиа обезбедува големи количини на многу минерали, но е лош извор на витамини.

Најзастапни минерали се:

Манган

Цели зрна и семиња се богати со манган, што е од суштинско значење за метаболизмот, растот и развојот.

Фосфор

Обично се наоѓа во храна богата со протеини, фосфорот придонесува за здравјето на коските и одржување на ткивото.

Бакар

Минерал кој честопати недостасува во современата исхрана, бакарот е важен за здравјето на срцето.

Селен

Важен антиоксиданс, селенот е вклучен во многу процеси во вашето тело.

Железо

Како компонента на хемоглобинот во црвените крвни клетки, железото е вклучено во транспортот на кислород низ целото тело. Може да биде слабо апсорбирано од семето на чиа поради нивната содржина на фитинска киселина.

Магнезиум

Честопати како недостаток на западната диета, магнезиумот игра важна улога во многу телесни процеси.

Калциум

Најобилниот минерал во вашето тело, калциумот е неопходен за коските, мускулите и нервите.

Резиме

Семињата чиа се одличен извор на многу есенцијални минерали, но слаб извор на витамини.